-->

keskiviikko 15. elokuuta 2012

Ennen kuin kuolen

Olin tosiaan joku aika sitten viiskymppisillä landella.
Juhlien jälkeen olin vielä kaverin luona Turussa yötä, jotta pääsin katsomaan, onko toisen kaverin vauva kasvanut parissa viikossa yhtään.
Vauvareissulta päädyin kirpparille ja löysin sieltä 1,50 e hintaan pokkarin, josta muistin internetin syövereistä lukeneeni ja päätin napata mukaan.

Enpä usein ole kirjaa lukiessa itkenyt valtoimenaan, mutta nyt oli pakko.

Kirja on Jenny Downhamin "Ennen kuin kuolen".
Kirja kertoo 16-vuotiaasta Tessasta, joka sairastaa leukemiaa ja hänellä on elinaikaa vain muutama kuukausi eli Tessalla on käsillä viimeiset hetket unelmiensa toteuttamiseen.
Tessa tekee listan asioista, jotka haluaa ennen kuolemaansa tehdä. Listan toteuttaminen alkaa neitsyyden menettämisellä.

Joitakin listan asioita Tessa toteuttaa veljensä Calin kanssa, joitakin ystävänsä Zoeyn kanssa ja joitakin naapurinpoika Adamin kanssa. Adamista tulee Tessalle tärkeä ja Adam antaa Tessalle lupauksen, jonka myös pitää.
Tessa tekee listoja asioista loppuun asti ja kirjan lopussa olevat listat ovat jo hyvin, hyvin surullisia.

Sairauden eteneminen terminaalivaiheeseen on hyvin surullista luettavaa. Mutta läheisten ihmisten pysyminen Tessan rinnalla on lohdullista.

Tessan isän koin jotenkin hämmentäväksi hahmoksi ja laitoinkin kaverille viestin, että kun hän saa tämän kirjan luettua, meidän on pakko keskustella aiheesta.

Tämä on taas yksi TODELLA hyvä kirja. Hyvin kirjoitettu, koskettava ja hieno.
Suosittelen.
Kirjan loppupuolella oli muutamia ajatuksia, jotka toistuvat Heli Kajon kappaleessa "Jos mä kuolen nuorena". Tämä seikka oli jokseenkin hämmentävä huomata.

*
"Cal tulee takaisin punnan kolikko kädessään. "Katsokaa tarkkaan, arvon naiset", hän sanoo. Mutta minä en halua. Olen kyllästynyt katselemaan, miten kaikki katoaa."

*
"Kun sanon hänelle: "En, ei ja en koskaan", hän pukeutuu ja menee sitten alakertaan tietokoneelleen, jota hän naputtelee tuntikausia etsien netistä tietoa, jonka avulla voisin pysyä hengissä. Olen kuullut, että surutyössä on viisi vaihetta, ja jos se on totta, hän on juuttunut ensimmäiseen vaiheeseen, kieltämiseen."

*
"En halua kuolla näin, elämättä ensin kunnolla. Kaikki näyttää niin selvältä. Tunnen oloni melkein toiveikkaaksi, mikä on hullua. Haluan elää ennen kuin kuolen. Se on ainoa asia, jossa on järkeä."

*
"Hän vetää verta ruiskuun ja heittää sen pois. Se on kauheaa tuhlausta: ensimmäinen ruiskullinen on suolaliuoksen saastuttama. Vuosien mittaan hoitajat ovat heittäneet pois vertani varmaan kokonaisen kehollisen."

*
" 'Zoey, siitä on neljä päivää. Jos hän olisi kiinnostunut, hän olisi ottanut yhteyttä.' 
Hän kohauttaa olkapäitään. 'Ehkä hänellä on kiireitä.' 
Haudomme hetken sitä valhetta. "

*
" ' Haluan, että olet kanssani pimeässä. Että pitelet minua sylissä. Että rakastat minua. Että autat kun minua pelottaa. Että tulet ihan reunalle asti ja katsot, mitä siellä on.' "

*
" ' Voinko tuoda sinulle jotakin? Mitä sinä haluaisit?' 
Nähdä Zoeyn vauvan. Käydä koulun loppuun. Kasvaa aikuiseksi. Matkustaa ympäri maailmaa. "

Pakosarjaa

2 kommenttia: